Nieuwsbrief 2015 - Hackfortsche Windmolen Vorden

Info: 0575-551021
Bankrekening: NL96RABO 03664 26 109
HACKFORTSCHE WINDMOLEN VORDEN
De stichting heeft een ANBI-status
email: info@warringa.eu
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief 2015

Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens

Zeer gewaardeerde donateurs,
Nog nooit heeft de molen er zo mooi bij gestaan! Allereerst heeft de molenbouwer een ingrijpende klus geklaard met het vervangen van een schoor en met het schilderen van de staart, de schoren en de roedes. De molenaars hebben daarna de remkleppen geschilderd en de gelegenheid te baat genomen om de baard van de molen te demonteren en naar schildersbedrijf Boerstoel te brengen. Daar is met ouderwets vakmanschap de naam van onze molen op de baard geschilderd zodat van nu af duidelijk is over welke molen wij het hebben als wij praten over “onze” molen. De molen staat wel wat achteraf op het Hoge, maar is door haar verlichting ’s nachts duidelijk aanwezig en mag nu ook overdag gezien worden. In de molen zijn de molenaars ook altijd aan het klussen en op de foto kunt u zien hoe de kaar, die door Henk is getimmerd met afvalhout, op zijn plaats wordt gezet.
De Molenaars, waar doen ze het voor?
Wie geniet er niet van een draaiende molen? Is het u al opgevallen dat de molen veel vaker draait dan vroeger. Dat komt onder andere door het enthousiasme van Bennie, onze nieuwste molenaar. Verder ontvangen ze veel bezoekers waaronder vaak buitenlanders. Dan zijn de molenaars even de ambassadeurs van de molenwereld én van Nederland en valt het altijd weer op hoezeer molens, in de ogen van buitenlanders, bij Holland horen. Dan leggen zij de techniek van onze molen uit of vertellen het verhaal over de molens die Nederland droogmaalden, die hout zaagden of papier maakten. Hoe er op alle stadswallen en vestingmuren tientallen molens draaiden die Nederland de eerste industriële revolutie bezorgden. Ze vertellen over de tijd dat Nederland, dankzij de zaagmolens, sneller schepen kon bouwen dan alle tegenstrevers in Europa. Die vervolgens weer in allerlei zeeslagen naar “de kelder” werden geschoten. De film over het leven van Michiel de Ruyter in de bioscoop is hiervoor een absolute aanrader.
De Stichting “Vrienden” zoekt wegen om samen met de molenaars de molen een maatschappelijk invulling te geven. Zo bezochten al jaren lang lagere schoolklassen de molen voor het molenspel en recent hebben we een drietal klassen van het Beeckland op bezoek gehad voor hun les in techniek met als thema: de “Middeleeuwen”. De evaluatie moet nog plaatsvinden maar het lijkt voor herhaling vatbaar.



De BRIM-regeling en het PIP-model
Om rijksmonumenten in stand te houden is er “het Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten”: afgekort als “Brim”.
De overheid komt met deze regeling monumenteigenaren financieel tegemoet om hun monument sober en planmatig te onderhouden.
Voor periodes van 6 jaar wordt de behoefte voor het onderhoud van het monument volgens een PIP-plan vastgesteld. De afkorting “PIP” staat voor Periodiek Instandhoudings Plan.
De geschatte instandhoudingskosten van onze molen zijn € 8400 per jaar. Van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ontvangen wij vanwege de BRIM gemiddeld € 5.000 per jaar.
Waar de provincie tot nu toe 20 % (€ 1700) bijdroeg van de instandhoudingskosten, is deze bijdrage dit jaar gekort van € 1700 naar € 1000 Een rekensommetje leert dat de molenstichting op papier € 2.400 tekort komt. Maar dan praten we over het subsidiabele deel van de kosten, het deel dat echt de instandhouding van het gebouw betreft. Er komen nog andere kosten bij die niet subsidiabel zijn, zoals verzekeringen, water en elektra, kosten voor de monumentenwacht, controle bliksemafleiding, blus voorziening etc. Deze belopen elk jaar ca. € 3.000. Onze eigen bijdrage aan de molen wordt dan, opgeteld, € 5.400.
Met uw donaties kunnen we jaarlijks rekenen op ruim € 2000. En verder kan natuurlijk al het onderhoud dat de molenaars zelf doen, in mindering worden gebracht. Dat is de eerste winst. De rest moet komen uit de reserve van de Stichting Vordense Molens, de eigenaar van de molen die als een goede huisvader deze reserve beheert in de wetenschap dat er altijd weer ingrijpende klussen zullen komen die dan vaak tienduizenden Euro’s of meer kosten.

Tot slot.
U bent één van onze donateurs. En u begrijpt hoezeer uw bijdrage voor ons een onmisbare inkomstenbron is.
Wij hopen dat u ook dit keer uw donateurbijdrage wilt storten.
Eén ding is duidelijk. Wij kennen geen strijkstokken en eindejaarsbonussen. Ieder dubbeltje wordt voor de,….. voor úw molen gebruikt!
U draagt als donateur uw steentje bij aan het behoud van de Hackfortsche windmolen en we hopen dat u, alleen aan dat feit al, genoeg voldoening beleeft.
Bijgaand ontvangt u de acceptgiro met daarop het bedrag ingevuld dat u vorig jaar hebt gedoneerd.
Bij voorbaat dank en met “wiekende groet”.

Stichting Vrienden van de Vordense Molens

p.a. Lindeseweg 9 7251 NG Vorden Tel. 0575-551021

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu