Nieuwsbrief 2007 - Hackfortsche Windmolen Vorden

Info: 0575-551021
Bankrekening: NL96RABO 03664 26 109
HACKFORTSCHE WINDMOLEN VORDEN
De stichting heeft een ANBI-status
email: info@warringa.eu
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief 2007

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens

Geachte donateurs van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens
Dit jaar is door een groot aantal instanties uitgeroepen tot ”Het jaar van de molen”.
De directe aanleiding is het feit, dat 600 jaar geleden de eerste poldermolen in Nederland werd gebouwd. Alles wat voordien moeizaam met handkracht moest worden gedaan werd daarna overgenomen door molens die daarvoor gebruik maakten van de wind– of waterenergie. Een industriële revolutie was een feit. Alleen al in de Zaanstreek stonden 1100 molens en verrees het grootste industriegebied ter wereld. Malen, zagen, polders leegmalen, papier en olie maken, dat alles gebeurde met die molens. Voor iedereen die geïnteresseerd is in molens, is er ter gelegenheid van “Het jaar van de Molens” een prachtige site gemaakt met kaarten en satellietbeelden van alle molens in Nederland en met tal van links naar andere molensites. Kortom, een aanrader voor iedereen die internet bij de hand heeft. De site is te vinden onder; www.jaarvandemolens.nl .

12 mei nationale molendag
12 mei j.l. was het nationale molendag. En omdat het ook “Het jaar van de molens” was meenden wij deze dag niet ongemerkt voorbij te kunnen laten gaan. Maar er was nog een reden die ons molenhart sneller deed kloppen en dat was het feit dat onze buurmolen “De Hoop” sinds kort weer draai- en maalvaardig is. We vonden de harmonie “Sursum Corda” bereid om op onze stelling een concert te geven als serenade aan die prachtige molen en aan de eigenaars Erik en Louisa van Ark die zich zo voor de restauratie hebben ingespannen. Het was een prachtig moment toen de beide molens begonnen te draaien op de eerste tonen van Sursum Corda en de wieken tegen een prachtige Hollandse wolkenhemel zo naar de 70 “enden” gingen!
           
Het molenspel.
2 september j.l. werd het molenspel ten doop gehouden door wethouder Boers. Het is een leuk spel voor kinderen maar we merken dat we er actief aan moeten werken om het molenspel te promoten. Het liefst zouden we het als een vast onderdeel zien van het lesprogramma van de lagere scholen.

kijk voor de volledige serie op de fotopagina.

De Restauratiewerkzaamheden
De nieuwsbrieven van de laatste jaren laten zich lezen als de verbouwplannen van een familie met een te duur huis. Geregeld zijn de centen op! Zo werd in 2003 de kap van de molen vernieuwd. In 2005 zijn alle schoren onder de stelling vervangen. En nu is het 2007 en gaan we de staart en het kruiwerk vervangen.
Terwijl iedereen die de molen bekijkt zou kunnen denken: Waarom pakken ze niet alles in één keer aan?  Waarom voegen ze niet meteen de romp opnieuw in, vervangen ze de baard en de korte en de lange spruit en repareren ze de grote deuren. Want dat ziet er ook allemaal niet piekfiijn meer uit. Maar dat heeft alles te maken met het subsidiebeleid dat er is voor de instandhouding van de molen en dat het ons mogelijk maakt om periodiek grote investeringen te doen. En dan is het geld weer op. Bovendien is het beleid van de overheid er niet op gericht om een molen meteen in een showroomconditie te brengen. Een molen was van oudsher een instrument om de kost mee te verdienen en als de staart er wat haveloos uitzag maar toch nog sterk genoeg was om zijn werk te doen, dan moest die gewoon nog enkele jaren mee.
Maar nu zijn de staart en het kruiwerk dan toch in zo’n slechte conditie dat ze moeten worden vervangen. De staart ligt al enkele maanden vóór de molen te wachten tot de
molenmaker tijd heeft en dan zullen meteen de korte en de lange schoren worden vervangen of gerepareerd.
Om u een idee te geven over de omvang van de klus: De staart is 11m. lang en weegt 850 kilogram.

Eigen werkzaamheid

Ondertussen klussen we met een aantal vrijwilligers gewoon door om zoveel mogelijk zelf te doen. Zo zijn we geregeld bezig om planken op de stelling te vervangen en te teren. En terwijl wij de ene klus hebben afgerond lijkt het aantal klussen waar we nog aan moeten beginnen alleen maar toe te nemen. Kortom we komen er nooit klaar mee. Hebt u belangstelling voor een molen of voor de opleiding tot vrijwillig molenaar? Komt u dan eens langs op onze vaste draaidag, de woensdagmiddag.

Uw bijdrage
Zoals al vaker gezegd, kan een groot deel van de restauraties worden verricht met de subsidie van de diverse overheden. Maar diezelfde overheid komt alleen met geld over de brug als een substantieel deel door de plaatselijke bevolking wordt opgebracht. Want die overheid wil weten dat er een draagvlak is voor het behoud van een dergelijk kostbaar erfgoed. Daarom lijkt de bijdrage van onze donateurs beperkt, gezien de hoge kosten, maar ze zijn voor de Stichting een onmisbare bron van inkomsten. Ze vormen als het ware de sleutel die we nodig hebben voor de schatkist van gemeente, provincie en het rijk.
U draagt als donateur uw steentje bij aan het behoud van de Hackforstche windmolen en we hopen dat u, aan dat gegeven alleen, al genoeg voldoening beleeft.
En u weet, elke cent die u doneert wordt gebruikt voor het herstel van de molen.

Harmjan Warringa
secretaris van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens
Lindeseweg 9
7251 NG Vorden
Tel. 0575-551021



Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu