Nieuwsbrief 2008 - Hackfortsche Windmolen Vorden

Info: 0575-551021
Bankrekening: NL96RABO 03664 26 109
HACKFORTSCHE WINDMOLEN VORDEN
De stichting heeft een ANBI-status
email: info@warringa.eu
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief 2008

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens

Geachte donateurs van de “Stichting Vrienden van de Vordense Molens”

2007 stond in het teken van ” Het jaar van de molen”. Omdat onze molen heeft meegedaan aan twee activiteiten die de goedkeuring van de Stichting Nationale Molenjaar konden wegdragen, deelden wij aan het einde van het jaar mee in de pot voor de deelnemende molens. Zo konden wij een bedrag van € 1250 bijschrijven. Een bedrag dat natuurlijk ten goede gaat komen aan het onderhoud van de molen.

We hebben afgelopen jaar hard aan de molen gewerkt. Een opsomming:

De grote deuren waren aan de onderkant verrot. Twee buurtbewoners die in hun dagelijkse leven timmerman zijn,  (Peter Nijenhuis en Barry Wassink), hebben tijdens een paar zaterdagen de deuren op een professionele manier gerestaureerd. Het grote luik bij de keuken is door de molenaars ingrijpend gerestaureerd. In de loop van de zomer hebben we   ± 1/3 deel van de planken op de stelling vervangen. De raampjes in de deuren op de steenzolder zijn vernieuwd. Het raam in het achterkeuvelens op de zolder is geheel vervangen door een nieuw (zelfgemaakt) kozijn. De wiggen in het hekwerk van de wieken zijn verwijderd en vernieuwd. De balustrade rond de trap naar de steenzolder is arbo-proof gemaakt. Op de meelzolder zijn een groot gaten en onregelmatigheden in de vloer dichtgemaakt.
Verder is er heel veel geschilderd. Alle deuren zijn geheel van de oude verflaag ontdaan en geschilderd. Het hekwerk rondom de stelling is geschilderd. Bij de kap zijn allerlei delen, die luisteren naar van oudsher onuitspreekbare namen als spruitluik, voor- en achterkeuvelens en stormschild, opnieuw in de verf gezet.
Alle gietijzeren raamkozijnen zijn gemenied. De raam-uithouders zijn, waar nodig, vervangen. De muren en de sluitstenen van de ingangen zijn gewit.
Op de begane grond hebben we een klus geklaard die al jaren op ons verlanglijstje stond. Een opslagkelder is weggebroken en volgestort en daarna heeft Bert Jan Wijs de begane grond opnieuw met klinkertjes bestraat.

.
   Ben, Henk en Ed aan het werk tijdens de klusweek

.
Klusweek
Bovendien hebben we dit jaar een klusweek ingelast waarbij ook de bestuurders van de molenstichting met de molenaars hebben meegewerkt.

Als u het bovenstaande leest zult u verwachten dat wij wel een keer uitgewerkt zullen zijn op de molen. Maar niets is minder waar. Het is een gebouw dat voortdurend onderhoud vergt maar ook al omdat er toch ook veel achterstallig onderhoud is.

Werkzaamheden die door de molenmaker zijn uitgevoerd
Begin 2008 is de staart in de molen gehangen en zijn de schoren vernieuwd door molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk. Het is indrukwekkend om te zien hoe het enorme gevaarte van 11 meter lang en 900 kilo zwaar routineus omhoog gehesen werd en samen met de ingekorte schoren een degelijke constructie vormt. Samen met de nieuwe kruilier moet deze constructie de tonnen zware kap, mét as én wieken, op de wind kunnen zetten.
Verder werd een aantal zwakke plekken op de balustrade vervangen.

De open molendag in september 2007
De dag was goed bezocht en was bijzonder gezellig.  Dit jaar valt het monumentenweekend op 13 en 14 september. Wij willen onze open dag organiseren op 13 september en U dan de gelegenheid bieden om een verrassende wandeling van molen naar molen te maken.
U krijgt daarover nader bericht.

Uw bijdrage
U draagt als donateur uw steentje bij aan het behoud van de Hackfortsche windmolen en we hopen dat u, alleen aan dat feit al, genoeg voldoening beleeft.
Wij zijn blij met uw bijdrage en wij zullen ons best doen om dit stoere gebouw een functie te geven in ons mooie dorp.

Bij voorbaat dank en met “wiekende groet”

Harmjan Warringa
secretaris van de
Stichting Vrienden van de Vordense olens
Lindeseweg 9
7251 NG Vorden
Tel. 0575-551021



Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu