Nieuwsbrief 2014 - Hackfortsche Windmolen Vorden

Info: 0575-551021
Bankrekening: NL96RABO 03664 26 109
HACKFORTSCHE WINDMOLEN VORDEN
De stichting heeft een ANBI-status
email: info@warringa.eu
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief 2014

Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens

Zeer geachte en gewaardeerde donateurs,
11 Oktober 2013 vierden wij de ingebruikname van de verlichting met een feestelijke bijeenkomst van buurt en donateurs en die avond ging er een heleboel mis. Maar dat mocht de pret niet drukken! Allereerst ging het regenen en bleef het regenen. Wij wilden onze gasten verwelkomen met koffie maar het gebruik van alle verlichting en koffiezetapparaten bleek teveel voor onze 19de-eeuwse stoppenkast zodat wij geheel onthand zonder stroom kwamen te zitten. Het feestje dreigde in het water te vallen, ware het niet dat Patrick, (onze overbuurman, die had aangeboden het licht en het geluid voor die avond te verzorgen) er was, die moeiteloos iets aan een krachtstroomstopcontact koppelde waarna alles het weer deed. Maar, amper begon het koffiezet apparaat weer te pruttelen of daar meldden zich de eerste bezoekers en binnen 5 minuten stond de molen van boven tot onder vol met mensen. Op de meelzolder speelde Stef Woestenenk en collega-musicus hele mooie liedjes en ondanks alles begon de stemming er helemaal in te komen.
Sorry buurt, sorry donateurs, u dronk uw koffie zonder morren zonder melk en suiker en koekje want die stonden nog onaangeroerd in een kratje maar we hebben het gewaardeerd dat u zo massaal naar onze molen kwam en alles nam zoals het was.
U bent een ware donateur van onze molen!.
Toen het helemaal donker was, werd iedereen de druilerige regen ingestuurd om te zien hoe Rinus Pelgrum op een oude trekker kwam aangereden. De trekker waarmee misschien
ook voorvaderen van Rinus de tocht naar de molen hebben gemaakt. Rinus kwam dan ook historisch de eer toe om de verlichting te ontsteken waarna het de beurt was aan het doorweekte jeugdtheater Vorden o.l.v. Lotte, dat op de stelling een kleine show weggaf. Tussendoor meldde zich ook nog een verdwaalde Amerikaan op een heuse “Harley”.

We kennen allemaal het liedje
“Het Dorp” van Wim Sonneveld.


En langs het tuinpad van m'n vader
zag ik de hoge bomen staan.
Ik was een kind en wist niet beter,
dan dat nooit voorbij zou gaan.

En hoe hij eindigt met:
Toen ik langs het tuinpad van m'n vader
de hoge bomen nog zag staan.
Ik was een kind, hoe kon ik weten
dat dat voorgoed voorbij zou gaan.
Maar!;
Veel gaat voorgoed voorbij maar de molen blijft bestaan…….
als het aan de Stichting ligt én aan de hulp van haar donateurs.

Zoals we bij de opening al zeiden, kan het bijna niet anders, dan dat kinderen die in die buurt opgroeien later met weemoed terugdenken aan die mooi verlichte molen die ze in hun kindertijd misschien wel vanuit hun bedjes konden zien.



Ondertussen lijkt het al weer een tijdje lente en de molenaars hebben de zeilen weer op de wieken gezet en zijn al weer enthousiast aan het werk. De zeilen zijn gerepareerd, de deuren geschilderd en het straatwerk hersteld. Want voor alles dat zij zelf doen, hoeft de financiële reserve niet te worden aangesproken.
In een molen is altijd wel iets dat onze aandacht verdient. Soms zijn een paar potten verf genoeg maar restauraties van tienduizenden euro’s komen we helaas óók geregeld tegen.
Waarbij het woord “helaas” dankzij uw bijdrage eigenlijk wel kunnen schrappen!

De BRIM-regeling en het PIP-model
Om rijksmonumenten in stand te houden is er “het Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten”: afgekort als “Brim”. De overheid komt met deze regeling monumenteigenaren financieel tegemoet om hun monument sober en planmatig te onderhouden.
Voor periodes van 6 jaar wordt de behoefte voor het onderhoud van het monument volgens een PIP-plan vastgesteld. De afkorting “PIP” staat voor Periodiek Instandhoudings Plan.
Wilde het rijk tot voor kort 60% bijdragen van de kosten, deze regeling is recent gekort tot 50 %. En waar de provincie tot nu toe 20 % bijdroeg, dreigt ook hier een korting te komen.
Daarom is uw steun van groot belang.

Tot slot.
U bent één van onze donateurs. Wij doen ons best om het aantal donateurs op peil te houden. Het is voor ons een onmisbare inkomstenbron.
Wij hopen dat u ook dit keer uw donateurbijdrage wilt storten.
Eén ding is duidelijk. Wij kennen geen strijkstokken en eindejaarsbonussen. Ieder dubbeltje wordt voor de molen gebruikt.
U draagt als donateur uw steentje bij aan het behoud van de Hackfortsche windmolen en we hopen dat u, alleen aan dat feit al, genoeg voldoening beleeft.
Bijgaand ontvangt u de acceptgiro met daarop het bedrag ingevuld dat u vorig jaar hebt gedoneerd.
Bij voorbaat dank en met “wiekende groet”.

Stichting Vrienden van de Vordense Molens

p.a. Lindeseweg 9 7251 NG Vorden Tel. 0575-551021

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu