Nieuwsbrief 2004 - Hackfortsche Windmolen Vorden

Info: 0575-551021
Bankrekening: NL96RABO 03664 26 109
HACKFORTSCHE WINDMOLEN VORDEN
De stichting heeft een ANBI-status
email: info@warringa.eu
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief 2004

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens

Geachte donateurs van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens

Wat is er gebeurd in het seizoen 2003-2004 ?

Het belangrijkste:
de molen heeft een nieuwe rieten kap gekregen!
De rieten kap was hoognodig aan vervanging toe. De oude kap begon haar samenhang te verliezen en werd een prooi voor de kraaien die de kap als nestmateriaal gebruikten en de molen als buitenformaat nestkast.

Maar het ergste was, dat er water in de molen kon binnendringen
Het was dus een noodzakelijke en nuttige restauratie maar tevens een ingreep met een cosmetisch effect. De molen staat er nu bij als een dame die net van de kapper komt.
Bijna te mooi. Tegelijkertijd is er ook het één en ander aan herstelwerk verricht maar deze werkzaamheden vallen minder op.
Het was een kostbare klus van bijna € 22.000  die door Stichting Vordene Molens (SVM) wordt betaald.
En u bent donateur van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens (SVvVM).  
“SVM, SVvVM….. Hoe zit dat ook weer precies?”
De SVM is eigenaar van de molen en heeft tot taak om de bouwkundige staat van de molen te bewaken. Dat wil zeggen; de SVM bepaalt  welke restauraties noodzakelijk zijn en wat er jaarlijks aan onderhoud moet gebeuren. Vervolgens gaat de SVM  zo goed mogelijk bekijken welke subsidiemogelijkheden er zijn en hoe alles kan worden gefinancierd. Dit is een klus die inzicht vereist in het woud van regels en subsidiepotten.
Zo wordt uiteindelijk een substantieel deel betaald met gelden van de overheid.
De overheid doet dus veel, maar verlangt daar ook wat voor terug!  Een deel moet  altijd worden opgebracht door de lokale bevolking, die op die manier blijk geeft van haar betrokkenheid bij het te subsidiëren project.  Hiermee komt de “Stichting Vrienden van” in beeld. Deze stichting (SVvVM) organiseert de activiteiten op de molen, probeert de molen een nieuwe functie te geven in ons dorp en….. verwerft inkomsten via  donateurbijdragen. In dit geval dus úw bijdrage. En daarmee zijn we gekomen bij de voornaamste bestemming van uw donatie, die  meestal is bestemd voor onderhouds- en restauratiekosten. Zo heeft de Stichting “Vrienden van”  een bedrag van  € 3000  overgemaakt naar de SVM als bijdrage in de kosten van de rieten kap.  Zoals u op de onderstaande foto’s kunt zien is uw bijdrage goed besteed.

            
Andere plannen en ontwikkelingen

Zoals al vaker gezegd: een stilstaande molen is een gemankeerde molen. De molen draait de laatste tijd niet genoeg. Molenaar Hans Kievith is naar Irak en voor Henk Louw alleen is het wel een zware taak.
Maar we zijn zeer actief op zoek naar nieuwe molenaars. Op een bijeenkomst voor geïnteresseerden hebben we drie personen enthousiast kunnen maken, die hopelijk over enkele jaren als gediplomeerd molenaar aan de slag kunnen. Bovendien willen we de molen een nieuwe functie geven.
Een draaiende molen is allereerst een sieraad voor het dorp. Maar behalve dat  willen wij de molen een nieuwe functie geven  als levend historisch monument, waar kinderen én andere belangstellenden de gelegenheid krijgen om kennis te nemen van de techniek van toen en het leven op het platteland. En wat weet de verstedelijkte mens nog van graan?
Welke graansoorten zijn er? Hoe maak je van rogge roggebrood en van tarwe tarwebrood. Hoe maakte men vóór het industriële tijdperk gebruik van de wind? Waar komt de wind vandaan?  
Allemaal vragen die aan bod komen in een lesprogramma dat door vrienden van de molen wordt samengesteld en waarmee  kinderen van de lagere school inzicht kunnen krijgen in tal van zaken.
De molen moet een levend monument worden midden in het dorp.
Dat stelt andere eisen aan de inrichting.

Sanitaire en andere voorzieningen
Vroeger was er bij de molen een molenaarshuis. In de molen zelf ontbreekt elke sanitaire voorziening. Dat is lastig voor de molenaars maar past ook niet in de plannen die we met de molen hebben. Er zullen in de toekomst meer bezoekers komen en daarom willen wij op korte termijn een toilet en een keukenblokje in de molen maken.  Aanvragen voor een bouwvergunning liggen al bij de betreffende instanties. Wij zullen deze voorzieningen zoveel mogelijk met inzet van vrijwilligers proberen te realiseren. Ook willen we op het grasveld een tafel en banken plaatsen zodat passanten even kunnen gaan zitten.

Tot slot
We hopen dat u beseft dat elke euro van uw donatie goed wordt besteed en dat u ook dit jaar uw bijdrage weer met plezier zult overmaken. Wij zijn zo vrij geweest om het bedrag van uw donatie van vorig jaar in te vullen op de acceptgirokaart die u hierbij aantreft.

Met dank en de “wiekende” groet,
namens de Stichting Vrienden van de Vordense Molens,

Harmjan Warringa, secretaris

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu