Nieuwsbrief 2013 - Hackfortsche Windmolen Vorden

Info: 0575-551021
Bankrekening: NL96RABO 03664 26 109
HACKFORTSCHE WINDMOLEN VORDEN
De stichting heeft een ANBI-status
email: info@warringa.eu
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief 2013

Nieuwsbrieven
Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van de Vordense Molens

Geachte donateurs van de “Stichting Vrienden van de Vordense Molens”
Beste Hans. Fijn dat je donateur wilt zijn.
Hieronder de nieuwsbrief. Helemaal onder aan staan de bankgegevens.

Dit jaar is er weer hard gewerkt aan de molen.
Molenaars zijn vorige zomer druk bezig geweest om de stelling aan de onderzijde in de teer te zetten. Zij hebben daarbij dankbaar gebruik gemaakt van de rolsteigers van schildersbedrijf Boerstoel. Op de stelling is de balustrade onder handen genomen en opnieuw in de verf gezet. Ook zijn er weer een aantal stellingplanken vernieuwd. In de molen is het stukwerk van de muur gehakt omdat er grote delen los zaten. Dit zal later allemaal vakkundig weer worden gestukt.
Molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk is een aantal dagen bezig geweest om de roeden (wieken) bij de askop te ontroesten en in de menie en de verf te zetten. Altijd weer indrukwekkend hoe die vakmensen met simpele materialen de enorme onderdelen van de molen weten te (de)-monteren. In dit geval die enorme wieken (het “gevlucht”), toch gevaartes met een lengte van ruim 23 meter aan staal en hout, die, met een liertje hier en een kabel daar, deskundig uit- en in elkaar worden geschoven.
300 Jaar geleden had men geen hoogwerkers en moest men slim zijn!

Kraaiennesten
De laatste weken zijn we druk met het verwijderen van het nestmateriaal van kraaien dat zij door een spleet heen proppen zonder dat er sprake van is dat de kraai er zelf doorheen kan. En dat proberen ze elk jaar weer met een vasthoudendheid, waardoor je toch gaat denken dat de evolutie hier een steekje heeft laten vallen. En wij, de molenaars halen met dezelfde vasthoudendheid de takken weer weg omdat anders het kruiwerk volledig vastloopt. Zoals u ooit in een nieuwsbrief hebt kunnen lezen beschikken wij over een “neuten-kruiwerk” waar de hele kap mét as én wieken over heen moet draaien als we de molen op de wind zetten. Terwijl er allang kogellagers zijn uitgevonden! Over evolutie gesproken!
Maar dat is natuurlijk de gein van zo’n oud werktuig. Je probeert het in stand te houden met alle ouderwetse technieken van dien. En met alle respect voor de mooie oude techniek.

Verlichting van de molen
De gelden die we ontvangen voor het onderhoud en de exploitatie van de molen, zijn daar ook echt voor bestemd. Voor een speciale bestemming als een verlichting moeten we dus een aparte pot zien te vinden
Ruim een jaar geleden was er een donateur (zij wil niet dat haar naam wordt genoemd), die zo genoot van het uitzicht op de ijsbaan en de molen, dat zij de molen een genereus bedrag schonk. Omdat het geld anders in de “huishoud”-pot van de molen zou belanden, bedachten we, dat dat bedrag misschien een mooi begin zou zijn voor verlichting van de molen en toen er kortgeleden een legaat van mevrouw A. Wansing kwam, werd het idee geboren om dat bedrag mee te besteden aan de verlichting.
Want het was u misschien al opgevallen dat de molen al een klein beetje is verlicht.
Tegelijkertijd zult u gedacht hebben; “Dat is ook maar half werk”. … En dat klopt.
Wij hebben, om een beetje een idee te krijgen van het effect van verlichting, drie lampen op de stelling neergelegd.
Met de gift én het legaat is het ineens mogelijk om onze molen in het donker in het zonnetje te zetten. We hebben daarbij voor led-verlichting gekozen. Deze verlichting is subtiel en geeft weinig strooilicht maar is wel anders dan de bak oranje licht die we bij monumenten gewend zijn. Maar natuurlijk is het geringe stroomgebruik van deze leds het belangrijkste argument. We kunnen de molen hiermee verlichten voor 160 watt per uur en dat is in deze tijd, van toenemende broeikaseffecten, heel belangrijk.

Nieuwe donateurs
Vorig jaar hebben we een stevige campagne gevoerd om de buurt te interesseren voor het donateurschap en tot onze grote vreugde bleek er veel belangstelling te bestaan.
40 Buurtgenoten vonden de molen belangrijke genoeg om er donateur van te worden.
Zij hadden de Moenstichtingen en de molenaars geen mooier cadeau kunnen doen!
We hebben aan de actie ook een nieuwe molenaar overgehouden.
Eigenlijk willen we vaker draaien en in ieder geval in de zomermaanden de hele zaterdag.
We willen de openstelling combineren met het aanbieden van een mooie wandelroute naar de watermolen van Hackfort. Mocht u belangstelling hebben voor de hobby van molenaar, neem dan contact met ons op of kom eens langs om u te laten informeren.

De BRIM-regeling en het PIP-model
Om rijksmonumenten in stand te houden is er “het Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten”: afgekort als “Brim”. De overheid komt met deze regeling monumenteigenaren financieel tegemoet om hun monument sober en planmatig te onderhouden.
Voor periodes van 6 jaar wordt de behoefte voor het onderhoud van het monument volgens een PIP-plan vastgesteld. De afkorting “PIP” staat voor Periodiek Instandhoudings Plan.
Wilde het rijk tot voor kort 60% bijdragen van de kosten, deze regeling is recent gekort tot 50 %. En waar de provincie tot nu toe 20 % bijdroeg, dreigt ook hier een korting te komen.
Daarom is uw steun van groot belang.

Tot slot.
U bent één van onze donateurs. Wij doen ons best om het aantal donateurs op peil te houden. Het is voor ons een onmisbare inkomstenbron.
Wij hopen dat u ook dit keer uw donateurbijdrage wilt storten.
Eén ding is duidelijk. Wij kennen geen strijkstokken en eindejaarsbonussen. Ieder dubbeltje wordt voor de molen gebruikt.
Wij zijn mevrouw Wansing dankbaar omdat ze haar nalatenschap heeft gegund aan een aantal stichtingen in Vorden en dat ze daarbij ook aan onze stichting heeft gedacht
U draagt als donateur uw steentje bij aan het behoud van de Hackfortsche windmolen en we hopen dat u, alleen aan dat feit al, genoeg voldoening beleeft.
Wij zijn blij met uw bijdrage en wij zullen ons best blijven doen om dit stoere gebouw een functie te blijven geven in ons mooie dorp.
Bijgaand ontvangt u de acceptgiro met daarop het bedrag ingevuld dat u vorig jaar hebt gedoneerd.
Bij voorbaat dank en met “wiekende groet”.

Harmjan Warringa
Stichting Vrienden van de Vordense Molens
Lindeseweg 9 7251 NG Vorden
Tel. 0575-551021

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu